Custom image

ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
dikaiologitika-batton

Η Εθνικής μας Νομοθεσία επιτρέπει την οδήγηση αυτοκινήτου ακόμη και από άτομα με ακραίες περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν οι αναγκαίες μετασκευές και μετατροπές που αντικαθιστούν το κινητικό έλλειμμα. Οι Σχολές μας αναλαμβάνουν τη διαδικασία έκδοσης άδειας οδήγησης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) καθώς διαθέτουν αυτόματο εκπαιδευτικό όχημα το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί για την ικανοποιητική οδήγηση ατόμων με αναπηρία, όπως υποδεικνύεται από το κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ.

Οι υποψήφιοι οδηγοί, για να έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν, στην προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις, θεωρητική και πρακτική εξέταση, πρέπει προηγουμένως να κριθούν ΙΚΑΝΟΙ, από ιατρική εξέταση. Ειδικά για άτομα με κινητικά προβλήματα, που θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης υποβάλλονται στις ακόλουθες ιατρικές εξετάσεις:

1. Πρωτοβάθμια Ιατρική Εξέταση

Η Πρωτοβάθμια Ιατρική εξέταση γίνεται από ιδιώτες ιατρούς των ειδικοτήτων
παθολόγου και οφθαλμιάτρου, που είναι συμβεβλημένοι με τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Οι γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων, εκδίδουν "Πόρισμα εξέτασης", με το χαρακτηρισμό ΙΚΑΝΟΣ ή ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ.

2. Δευτεροβάθμια Ιατρική Εξέταση

Οι υποψήφιοι οδηγοί που έχουν προβλήματα κινητικότητας, ή ακρωτηριασμού άκρου-άκρων ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά-νευρολογικά) προβλήματα υποχρεούνται να εξετασθούν από τον ΗΝΙΟΧΟ.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι οδηγοί που παρουσιάζουν προβλήματα κινητικότητας ή ακρωτηριασμού άκρου - άκρων, ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά - νευρολογικά) προβλήματα προβλέπεται να εξετασθούν από το κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ το οποίο εκδίδει "Πόρισμα Εξέτασης" με το χαρακτηρισμό ΙΚΑΝΟΣ ή ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ.

3. Έκδοση άδειας οδήγησης

Οι υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από αξιολόγηση και αποδοχή του "Πορίσματος Εξέτασης"του κέντρου ΗΝΙΟΧΟΣ προβαίνουν στην πρακτική εξέταση από ειδική επιτροπή Μηχανολόγων της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία αποφαίνεται τελεσίδικα περί της ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ή ΜΗ του οδηγού.
Εν συνεχεία, απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Μεταφορών της Νομαρχίας μας, που σύμφωνα με τις διαδικασίες των διατάξεων που προβλέπονται, όπως και για τους νέους οδηγούς εκδίδει την άδεια οδήγησης.

Τα δικαιολογητικά είναι τα ίδια με αυτά της αρχικής χορήγησης ερασιτεχνικού διπλώματος.

Για την απόκτηση αδείας οδήγησης αυτής της κατηγορίας, ο υποψήφιος χρειάζεται να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να παρακολουθήσει 21 Ώρες Θεωρητικής Εκπαίδευσης & 25 Ώρες Πρακτικής Εκπαίδευσης

Η θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποιείται στους χώρους ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. των σχολών μας με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων καθώς και όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού εξοπλισμού, για ευχάριστη εκπαίδευση και σωστή εκμάθηση του ΚΟΚ.

Τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στο τέλος της διδακτέας ύλης γίνονται τεστ, βάσει του ερωτηματολογίου του Υ.Μ.Ε. ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του υποψηφίου στις θεωρητικές εξετάσεις.

Η θεωρητική εξέταση των υποψηφίωνοδηγών για όλες τις κατηγορίες γίνεται μέσω Η/Υ με τη χρήση οθονών αφής.

Το ερωτηματολόγιο του Αυτοκινήτου (ΚΟΚ) αποτελείται από 30 ερωτήσεις οι οποίες επιλέγονται τυχαία από το σύνολο των ερωτήσεων του βιβλίου, ο υποψήφιος έχει δικαίωμα για ένα και μόνο λάθος και η εξέταση διαρκεί 35 λεπτά.

Ο υποψήφιος που απορρίπτεται στις θεωρητικές εξετάσεις έχει δικαίωμα επανεξέτασης μετά από 7 ημέρες, ενώ ο υποψήφιος που δεν παρευρίσκεται έχει δικαίωμα επανεξέτασης μετά από 14 ημέρες.

Η πρακτική εκπαίδευση γίνεται με ειδικά διαμορφωμένο όχημα (όπως ορίζεται από τον ηνίοχο) σε επιλεγμένες περιοχές με σκοπό ο μαθητής να εκπαιδευτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, μαθαίνοντας σωστά τον ΚΟΚ και αποκτώντας άριστη οδική συμπεριφορά.

Ο υποψήφιος που απορρίπτεται στις πρακτικές εξετάσεις έχει δικαίωμα επανεξέτασης μετά από 7 ημέρες, ενώ ο υποψήφιος που δεν παρευρίσκεται έχει δικαίωμα επανεξέτασης μετά από 14 ημέρες.

Menu